ТЕОРЕТИЧНІ АСПЕКТИ СИСТЕМИ ВИЩОЇ ОСВІТИ ПОЛЬЩІ - Каричковський, В. Д. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті здійснено теоретичний аналіз системи вищої професійної освіти у Республіці Польща на основі огляду нормативних документів та науково-педагогічної літератури. Зокрема, розкрито особливості системи вищої освіти; визначено критерії професійної підготовки майбутніх фахівців; розглянуто специфіку студентської академічної мобільності; охарактеризовано специфіку вищої освіти Польщі на зовнішніх ринках та сучасні функції ВНЗ; проаналізовано особливості системи професійної підготовки фахівців аграрної галузі та відмінності між термінами “компетенція” і “компетенційна освіта”; зроблено акцент на вимогах до професійної підготовки майбутніх фахівців. У зв’язку з інтеграцією до європейського освітнього простору сучасна система вищої освіти Польщі зазнала суттєвих змін, до сильних сторін яких можемо віднести: розвинену мережу вищих навчальних закладів; детально регламентований механізм їх акредитації; значний попит на освітні послуги у країні; високу частку студентів у віці 20-30 років.