МЕТОДИКА РОЗРОБЛЕННЯ НАВЧАЛЬНИХ ПЛАНІВ І ПРОГРАМ З ІНОЗЕМНИХ МОВ В УНІВЕРСИТЕТАХ ВЕЛИКОЇ БРИТАНІЇ - Коваленко, О. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті розглянуто методику створення навчальних планів і програм з іноземних мов в британських університетах. Зокрема визначено основні засади розробки сучасних навчальних планів і програм з іноземних мов у вищих навчальних закладах Великої Британії, охарактеризовані принципи та підходи до укладання навчальних планів і програм з іноземних мов як професійно спрямованої дисципліни. Зокрема встановлено, що процес відбору змісту навчальних планів і програм з іноземної мови складається з таких послідовних етапів: консультації, відбір і організація навчального матеріалу, добір навчальних завдань і вправ, контроль ефективності. У статті визначено, що ефективність етапів розроблення навчальних планів і програм з іноземної мови як професійно спрямованої дисципліни зумовлена такими чинниками, як аналіз відомостей, які надходять від студентів до початку навчального процесу, а також протягом навчання; оцінювання результативності навчання іноземної мови після його завершення та застосуванням отриманих даних під час наступної стадії планування; використання сукупності емпіричного досвіду та новітніх наукових досліджень у сфері навчання іноземних мов на всіх стадіях укладання навчальних планів і програм з іноземної мови як професійно спрямованої дисципліни. Підготовка навчальних планів і програм з іноземної мови в британських університетах являє собою динамічний процес, що має певні особливості, які полягають у дотриманні послідовності певних етапів розроблення вказаних навчальних планів та програм. Така процедура укладання навчальних планів і програм з іноземних мов забезпечує їхню високу адаптивність до індивідуальних потреб суб’єктів навчання та вимог сучасного ринку праці Великої Британії.