ЕЛЕКТРОННІ ОСВІТНІ РЕСУРСИ ТА ХМАРО ОРІЄНТОВАНІ ЗАСОБИ НАВЧАННЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА - Кухар, Л. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті зроблено аналіз навчально-виховного процесу сучасного закладу освіти, визначено у ньому роль та місце хмаро орієнтованих засобів та властивостей хмарної моделі використання сервісів. Розглянуто міжнародні документи в галузі хмарних обчислень, які визначають базову термінологію і архітектуру для цієї галузі. Зроблено аналіз означень хмаро орієнтованого навчального середовища, з’ясовано діяльність усіх учасників навчально-виховного і наукового процесів та вимоги до їх наповнення. Дібрано хмаро-орієнтовані додатки та сервіси, які доцільно використовувати у навчальному процесі навчального закладу, а саме сервіси мережі Інтернет (електронні бібліотеки, портали, форуми, чати), соціальні інтернет-сервіси (соціальні мережі, пошукові системи, карти знань), системи дистанційного навчання (Moodle, Learning Space). Розглянуто сервіси навчальної взаємодії (віртуальні класи, системи спільної роботи з додатками у хмаро орієнтованому середовищі, засоби для організації інтернет-конференцій та ін.). Зроблено детальний аналіз видів та класифікації електронних освітніх ресурсів, визначено місце хмаро орієнтованих засобів навчання у професійній діяльності педагога.