ДО ІСТОРІЇ СТВОРЕННЯ БАЛЕТУ "ЖІЗЕЛЬ" НА СЦЕНІ КИЇВСЬКОГО НАЦІОНАЛЬНОГО АКАДЕМІЧНОГО ТЕАТРУ ОПЕРИ ТА БАЛЕТУ ІМ. Т. ШЕВЧЕНКА - Поклад, В. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
В історії хореографічного мистецтва спектакль “Жізель” став найвищою точкою розвитку не лише французького, а й світового балетного театру ХІХ століття. У публікації здійснено спробу пояснити історичні та художні особливості балетної вистави “Жізель”  А.-Ш. Адана, одної з найпопулярніших спектаклів академічної спадщини у репертуарі Національної опери України. Актуальність проблеми зумовлена необхідністю формування нової – безпристрасної й неупередженої – оцінки творчості українських радянських артистів і балетмейстерів, які працювали над створенням балетного репертуару вітчизняних театрів. У статті проаналізовано історіографію проблеми; розглянуто історію створення балету на західноєвропейській сцені; досліджено специфіку хореографічних редакцій “Жізелі”, поставлених на головній балетній сцені Києва Михайлом Мордкіним, Леонідом Жуковим, Костянтином Сергеєвим.