СУЧАСНІ ПІДХОДИ ДО ФОРМУВАННЯ ЛІНГВІСТИЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОРСТІ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ІНОЗНИХ МОВ У ПРОЦЕСІ НАВЧАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ - Радченко, А. Ф. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті визначено й обґрунтовано сучасні підходи до формування лінгвістичної компетентності майбутніх учителів іноземних мов у процесі навчання української мови. Запропоновано визначення лінгвістичної компетентності майбутніх учителів іноземних мов як ґрунтовне володіння мовною теорією української та іноземних мов, уміння застосовувати ці знання в будь-якій життєвій ситуації, здатність до компаративного аналізу мовних одиниць,  володіння фоновими знаннями. Акцентовано, що лінгвістична компетентність є провідним складником комунікативної компетентності студентів. З’ясовано, що сучасні підходи сприяють виробленню в студентів психологічної настанови на систематичне розширення й поглиблення знань, формування лінгвістичної компетентності майбутніх учителів іноземних мов. Охарактеризовано поняття “підхід” як багаторівневе складне утворення, що визначає діяльність педагогів задля вирішення провідних розвивальних і виховних завдань у системі підготовки майбутніх учителів іноземних мов. Проаналізовано компетентнісний, контекстний, соціокультурний, текстоцентричний підходи у формуванні лінгвістичної компетентності майбутніх учителів іноземних мов.