МЕТОДИЧНІ ОРІЄНТИРИ ДО РОЗРОБЛЕННЯ ТЕСТОВИХ ЗАВДАНЬ ІЗ МОВОЗНАВЧИХ ДИСЦИПЛІН ДЛЯ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ І ЛІТЕРАТУРИ - Шкавро, В. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті окреслено методичні орієнтири до створення тестових завдань із мовознавчих дисциплін за їхніми класифікаційними ознаками. Подано рекомендації для удосконалення різновидів тестових завдань під час контролю знань майбутніх учителів української мови і літератури з мовознавчих дисциплін. Проаналізовано стан розробленості обраної проблеми у теорії і практиці вищої школи, досліджене ґенезу тестового контролю суб’єктів освітнього процесу у педагогічній науці. Розкрито переваги тестового контролю навчальних досягнень студентів у контексті зарубіжного досвіду. Окремим аспектом публікації є розгляд психологічних чинників, що позитивно впливають на процеси саморегуляції, самооцінювання, самокорекції і саморозвитку майбутніх фахівців освітньої галузі. Висвітлено провідні тенденції у розробленні тестових завдань із різних дисциплін, а також способи їх створення (вербальні, вербально-невербальна, невербальна форми) з обґрунтуванням переваг конкретної форми. Докладно проаналізовано найпоширеніші формати тестових завдань (альтернативні, вибіркові, послідовні, конструктивні) й проілюстровано відповідними прикладами із сучасної української літературної мови. Охарактеризовано типи за різними видами ознак (цільовими, функціональними, смисловими ознаками, формальними ознаками). Обґрунтовано доцільність урахування технологічних аспектів під час розроблення альтернативних, взаємозалежних і відтворювальних тестових завдань для майбутніх учителів української мови і літератури з мовознавчих дисциплін.