МОДЕЛЮВАННЯ ЛЕКЦІЙНИХ КУРСІВ У НАВЧАЛЬНОМУ ПРОЦЕСІ ВИЩОЇ ШКОЛИ - Лихограй, Т. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
У статті подано загальний аналіз педагогічного моделювання як методу педагогічних досліджень, представлено основні принципи його застосування в умовах інтеграції компетентнісного підходу у навчальний процес вищої школи. Встановлено, хоча й побудова моделі передбачає абстрагування та ідеалізацію об’єкта вивчення, проте її використання в педагогіці дає можливість детально проаналізувати та оцінити як ключові етапи навчального процесу загалом, так і основні форми навчання зокрема. Моделювання лекційних курсів спрямоване на структурно-логічну побудову занять, відповідно його домінантне завдання – оптимізувати процес навчання, підвищити результативність. Розглянуто теоретичні основи побудови моделі різних типів лекцій. Проаналізовано комплекс взаємозв’язаних і чітко визначених елементів, що утворюють структурну методичну модель, що залежить від наукового змісту, характеру викладеного матеріалу і типу лекції. Як наслідок, досліджено критерії структурного моделювання різновидів лекції залежно від запланованої дидактичної мети – вступної, інформаційної, оглядової, проблемної, бінарної, лекції-консультації, лекції з наперед визначеними помилками, лекції прес-конференції.