САМОСТІЙНА РОБОТА НА УРОКАХ ВИВЧЕННЯ МОРФОЛОГІЇ УКРАЇНСЬКОЇ МОВИ В СТАРШИХ КЛАСАХ ЗАКЛАДІВ ЗАГАЛЬНОЇ СЕРЕДНЬОЇ ОСВІТИ (ПРОФІЛЬНИЙ РІВЕНЬ) - Олійник, А. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Нагальною потребою сучасної школи є забезпечення умов, за яких кожен учень прагнув би до власного саморозвитку, самореалізації, самовдосконалення, що потребує сформованих умінь самостійно здобувати інформацію. У статті проаналізовано ефективність використання самостійної роботи на уроках української мови як засобу досягнення позитивних результатів у процесі вивчення морфології у старших класах закладів загальної середньої освіти. Ефективними напрямами організації самостійної роботи учнів є самостійне опрацювання додаткової літератури, робота з підручником, використання технічних засобів навчання, реалізація методу проектів.  Автор дослідила роботу учителів-практиків та зробила висновки, що самостійна робота на уроках вивчення морфології викликана внутрішньою потребою, сприяє розвитку розумових здібностей та є передумовою оволодіння знаннями, уміннями та навичками, матиме позитивні результати за умови, що учні, спираючись на здобуті знання, самостійно виконуватимуть навчальні завдання.