ДІАГНОСТИКА РІВНІВ РОЗВИТКУ СЛУХАЦЬКОЇ КУЛЬТУРИ УЧНІВ-ПІДЛІТКІВ МУЛЬТИМЕДІЙНИМИ ЗАСОБАМИ НА УРОКАХ МУЗИКИ - Цзяцзюнь, Сяо (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2019)
Розкрито констатувальний етап педагогічного експерименту, основними методами дослідження якого стали: анкетування вчителів музики та учнів-підлітків з метою визначення їх позиції щодо застосування мультимедійних навчальних засобів з музичного мистецтва на уроках музики; анкетування й тестування з метою перевірки розвитку основних компонентів їх слухацької культури. З’ясовано, що більшість з опитаних учителів працюють за традиційними методиками, використовуючи комп’ютер для співу під фонограму і слухання музики, складаючи найпростіші мультимедійні презентації до окремих етапів уроку музики. Втім вчителі усвідомлюють необхідність залучення інформаційно-комунікаційних технологій до шкільного музичного навчання. Анкетування учнів показало їх малу обізнаність щодо освітніх мультимедійних програм, але підлітки виявили готовність ознайомлення з ними та вбачають за необхідне активніше використовувати їх у навчально-музичній діяльності. З’ясовано також, що вподобання школярів середніх класів спрямовані переважно у бік естрадно-розважальної музики, водночас маються задатки зацікавленості класичною музикою. Крім того, у школярів не розвинуто емоційно-оцінне ставлення до музики, а знання особливостей музичного мистецтва не зведені в систему, що спрямована на цілісний підхід до вивчення музичного твору.