НАВЧАЛЬНІ БЛОГИ ЯК ІНСТРУМЕНТ ДИСТАНЦІЙНОЇ ФОРМИ НАВЧАННЯ У ФОРМУВАННІ ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТУДЕНТІВ ІНЖЕНЕРНО-ТЕХНІЧНИХ СПЕЦІАЛЬНОСТЕЙ - Слабко, В. М.; Запольська, Ю. А. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
Однією із найскладніших та гострих педагогічних проблем іншомовної підготовки студентів інженерно-технічних закладів вищої освіти загалом є забезпечення індивідуалізації навчання і стимулювання мотивації студентів до саморозвитку. На думку автора статті, можливим дієвим засобом вирішення цих проблем у дистанційній формі навчання є використання технології ведення навчальних блогів. Авторська методика ведення блогу частково схожа з проектним методом і методом “портфоліо”. З одного боку, навчальний блог доцільно розглядати як проект: його створення і регулярне наповнення вимагає прагматичної спрямованості на результат, який можна осмислити, застосувати в реальній практичній діяльності. У веденні блогу так само, як і в методі проектів, студенти залучені в діалог культур і мають можливість отримати зворотній зв’язок від професійних лінгвістів і носіїв іноземної мови на основі функції коментарів, вбудовану в блог-платформу. З іншого боку, навчальний блог виконує роль електронного “портфоліо” – засоби контролю та оцінки якості самостійної роботи студента і його прогресу у формуванні професійної іншомовної компетентності , що виявляються у порівнянні з першим та останнім записом у блозі. Блог є і специфічним звітом студента, в якому представлені результати аналізу англомовних матеріалів з професійної тематики. Водночас доступність блогу в мережі Інтернет може допомогти роботодавцям оцінити здатність випускника вирішувати професійні завдання, що вимагають знання іноземної мови. Технологія формування професійної іншомовної компетентності студентів інженерно-технічних спеціальностей у дистанційному навчанні на основі навчальних блогів передбачає: наявність зворотного зв’язку зі студентами у вигляді системи миттєвих повідомлень, електронної пошти та інших засобів, що дозволяють оперативно вирішити виникаючі питання; використання професійно зорієнтованих навчальних матеріалів, актуальних для відповідного напряму підготовки; урахування професійних інтересів і подальших професійних планів студентів у дистанційному навчанні.