ІСТОРИЧНІ ТРАДИЦІЇ ДУХОВНО-РЕЛІГІЙНОГО ВИХОВАННЯ УКРАЇНСЬКОЇ МОЛОДІ (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
Розглянуто історичний досвід релігійної освіти як умови духовно-релігійного виховання української молоді. Проаналізовано традиції духовно-релігійного виховання української молоді та визначено шляхи реалізації позитивного історичного досвіду. Показано, що традиційними у духовно-релігійному вихованні молоді є: формування світогляду на основі системи загальнолюдських та духовно-релігійних цінностей; виконання функції залучення до національної культури, духовного розвитку особистості й суспільства; виваженість освітньої політики та побудова толерантних стосунків; створення шкіл при релігійних громадах та підтримка діяльності просвітницьких молодіжних товариств; підвищення авторитету церкви та залучення священників до педагогічної діяльності; взаємодія родини, школи, церкви та громадськості; збереження ідей та традицій народної педагогіки.