ФАХОВА ПІДГОТОВКА КУРСАНТІВ ПОЛІЦІЇ ДО ІНФОРМАЦІЙНО-АНАЛІТИЧНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ ЯК УМОВА ФОРМУВАННЯ ЇХ ПРОФЕСІЙНОЇ ЗРІЛОСТІ (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2020)
У статті проаналізовано, обґрунтовано та досліджено особливості фахової підготовки курсантів поліції до інформаційно-аналітичної діяльності як однієї з умов формування у них професійної зрілості. Систему інформаційного-аналітичного забезпечення діяльності курсантів поліції визначаємо як взаємозалежну та відповідним чином сформовану сукупність організаційних, організаційно-правових, інформаційних, методичних, програмно-технологічних компонентів, що забезпечує необхідну якість прийнятих рішень за рахунок раціонального використання інформаційних ресурсів та інформаційних технологій з поєднанням принципів проблемної орієнтації та програмно-цільової установки як відносно тематики інформаційного забезпечення, так і відносно вибірковості підготовки інформації та доведення її до курсантів поліції. Інформаційно-аналітична діяльність – це особливий напрям інформаційної діяльності, пов’язаний з виявленням, опрацюванням, збереженням та поширенням інформації переважно у сфері управлінської, політичної та економічної діяльності. Аналітичні вміння у курсантів поліції неможливо сформувати й розвинути, якщо навчати тільки теоретично. Для цього потрібно виконувати практичні, лабораторні роботи, проводити експерименти, дослідження, приймати участь в аналізі ситуацій тощо. Дослідження показують, що ефективність практичної діяльності значно зростає під час використання комп’ютерної техніки, це пов’язано з тим, що вона активізує розумову діяльність студентів, що в свою чергу активізує їх практичну активність. Працівник поліції повинен професійно володіти усіма набутими компетентностями, дотримуватися принципів діяльності поліції, оцінювати суспільні та економічні явища, виконувати покладені на поліцію завдання, приймати обґрунтовані рішення, поєднувати високий професійний рівень з моральністю і культурою, бути здібним до ділового спілкування.