ПЕДАГОГІЧНИЙ ПОТЕНЦІАЛ ЦИФРОВИХ ТЕХНОЛОГІЙ У МОДЕРНІЗАЦІЇ ПРОФЕСІЙНОЇ ПІДГОТОВКИ ВЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА КРІЗЬ ПРИЗМУ ГЛОБАЛІЗАЦІЇ (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
Швидка мінливість сучасного світу вимагає від випускників вишів мобільності, вміння гнучко адаптуватись до нових умов життєдіяльності, бути спроможними до самореалізації і самовдосконалення упродовж всього життя. Багатовимірність професійної діяльності майбутнього вчителя музичного мистецтва в закладах загальної середньої освіти визначає необхідність оволодіння цифровими освітніми технологіями відповідно до вимог сучасності. У статті обґрунтовано значення цифрових технологій з урахуванням сучасних тенденцій модернізації освітньої системи в Україні у добу глобалізації світового освітнього простору. Модернізація освітньої системи України детермінується тенденціями європейської інтеграції, яку можна розглядати істотним важелем успіху не лише економічної та політичної трансформації суспільства, а й стратегічних змін освітньої політики України. Орієнтація на міждисциплінарну інтеграцію знань, умінь та навичок; організація занять з урахуванням розвитку асоціативного креативного мислення; акцентування самостійності в процесі навчальної та продуктивної практичної діяльності), включає методи (словесні, наочні, інтерактивні, дієво-практичні, аналітично-мисленнєвої діяльності, оцінки і самооцінки, самоконтролю, стимулювання до творчості) та форми навчальної діяльності (колективні, групові, дистанційні, індивідуальні). Педагогічна діяльність розглядається як спосіб соціокультурної практики особистості, яка реалізує завдання збереження національних традицій, адаптації та регуляції процесу професійного становлення майбутнього вчителя музичного мистецтва.