ЦИФРОВА КОМПЕТЕНТНІСТЬ ПЕДАГОГІЧНИХ ПРАЦІВНИКІВ ЯК ТРЕНД СУЧАСНОЇ СИСТЕМИ ОСВІТИ: Слабко В. М., Шпильовий Ю. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті вказано, що сучасний світ висуває нові вимоги до педагогічних працівників, оскільки щоденно збільшується кількість інформації, спостерігається стрімкий розвиток інноваційних технологій, виникають нові освітні напрямки тощо. В таких умовах необхідно готувати фахівців, які зможуть швидко адаптуватися до умов праці, ухвалювати рішення, брати на себе відповідальність, налагоджувати комунікацію з учасниками освітнього процесу та вчитися впродовж усього життя. Зазначено, що саме цифрова компетентність відіграє важливу роль у формуванні професійної компетентності педагогічних працівників, адже це дає можливість викладачам осучаснювати освітній процес, зацікавлювати здобувачів освіти, давати їм можливість саморозвиватися тощо. Проведено аналіз наукових поглядів вітчизняних і зарубіжних учених на формування цифрової компетентності педагогів, яка на сьогодні вважається одним із найважливіших кроків на шляху до реформування освіти в Україні. Враховуючи динамічний розвиток цифрових технологій, українські та зарубіжні науковці активно досліджують методику формування професійної та цифрової компетентностей педагогічних працівників. Їхніми дослідженнями також охоплено питання ефективного впровадження інформаційних технологій у процес навчання та підготовки педагогів до роботи в цифровому середовищі. Розглянуто опис цифрової компетентності педагогічного працівника, який розроблено відповідно до Концепції розвитку педагогічної освіти і Європейських рамкових документів про цифрову компетентність. Доведено, що у світі, де цифрові технології дотичні до всіх сфер життя, педагогічні працівники мають володіти не лише глибокими знаннями з предметів, які вони викладають, але й певною сукупністю цифрових компетентностей, які нададуть їм змогу ефективно використовувати цифрові інструменти в освітньому процесі та готувати здобувачів освіти до життя в цифровому суспільстві.