ОСОБЛИВОСТІ СУЧАСНОЇ STEM-ОСВІТИ У ПРОФЕСІЙНІЙ ДІЯЛЬНОСТІ ПЕДАГОГА: Ткаченко Л. А., Титаренко В. М., Редько О. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті висвітлено особливості сучасної STEM-освіти у професійній діяльності педагога. В сучасному світі такий напрямок як STEM-освіта запроваджено у більшості розвинутих країн світу. Це дає можливість збільшити природничо-науковий компонент у навчальних програмах. Ознайомлення здобувачів зі STEM-професіями передбачає занурення їх у світ нових понять і технологій, наприклад: інновація, STEM і STEAM-освіта, STEM-спеціальності, STEM-грамотність, креативна індустрія, нанотехнології, наукова грамотність, освітня робототехніка, проєктна діяльність тощо. Особливостями сучасної STEM-освіти є: інтегроване навчання за «темами», а не з предметів; застосування науково-технічних знань у реальному житті; розвиток навичок критичного мислення та вирішення проблем; зростання впевненості у своїх силах; активна комунікація і командна робота; розвиток інтересу до технічних дисциплін; креативні та інноваційні підходи до створення проектів; зв’язок між навчанням і кар’єрою; підготовка учнів, студентів до технологічних інновацій життя. Провідною ідеєю навчання за STEM-освіти є конструювання навчальних предметів, дисциплін, курсів за міждисциплінарним принципом, що дає можливість комплексно формувати ключові фахові та соціально-особистісні компетентності молоді. Автором представлено переваги STEM-освіти, зокрема створення єдиного інформаційно-освітнього простору, в межах якого студенти, учні, викладачі отримують можливість акумулювати ідеї й обмінюватися думками; організація поетапного навчання, розгорнутого в часі; акцентування на інтеграції начальних дисциплін. Розглянуто факти, що впливають на зацікавленість молоді у STEM-освіті: наявність прикладів для наслідування, отримання практичного досвіду, заохочення до вивчення STEM-дисциплін, розуміння практичної значущості STEM-освіти.