ВИКОРИСТАННЯ ОСВІТНІХ ДЖЕРЕЛ ТА ОНЛАЙН ПЛАТФОРМ ПРИ ФОРМУВАННІ ФАХОВОЇ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАТИВНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ У МАЙБУТНІХ ФІЛОЛОГІВ: Бегека Д. А. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто питання використання освітніх джерел та онлайн-платформ у формуванні фахової іншомовної комунікативної компетентності майбутніх філологів. Сучасний розвиток освітніх технологій сприяє впровадженню інноваційних підходів до навчального процесу, зокрема, через використання цифрових ресурсів, що забезпечують ефективне засвоєння мовних навичок студентами. Одним із основних аспектів цього процесу є інтеграція освітніх платформ, таких як Coursera, Duolingo, Moodle та ін., що дозволяють студентам не лише вивчати теоретичні знання, але й покращувати практичні уміння з іноземних мов у реальному часі. В статті зазначено важливість адаптації методів викладання до індивідуальних потреб студентів через цифрові ресурси, що забезпечують доступ до автентичних матеріалів, інтерактивних завдань та можливостей для міжкультурної комунікації. Ці ресурси сприяють розвитку навичок читання, письма, аудіювання та говоріння, що є важливими складовими іншомовної комунікативної компетентності майбутніх філологів. Стаття аналізує переваги та виклики використання онлайн-ресурсів у підготовці фахівців-філологів, зокрема їх вплив на розвиток мовних навичок і комунікаційної компетентності. Виведено перспективи подальшого впровадження цифрових технологій у навчальний процес, зокрема в контексті використання платформ для вивчення іноземних мов. Окремо зазначено, що питання застосування онлайн-ресурсів у процесі вивчення іноземних мов досліджували як вітчизняні, так і зарубіжні науковці, серед яких Н. Балик, А. Найдьонова, Л. Морська та інші. Водночас, практичні аспекти цієї проблематики залишаються недостатньо дослідженими і потребують подальших наукових досліджень та вдосконалення методик впровадження цифрових технологій у навчання.