РОЛЬ ПОЗАКЛАСНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ В КОНТЕКСТІ РЕАЛІЗАЦІЇ МОДЕЛЬНОЇ НАВЧАЛЬНОЇ ПРОГРАМИ «ЗАХИСТ УКРАЇНИ»: Шевченко А. Ф., Ремньова А. Г. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розкрито особливості позакласної діяльності в контексті формування національної та громадянської ідентичності, визначено основні складові позакласної діяльності (позаурочну, позанавчальну та позашкільну) та подано їх характеристику; переосмислено основні підходи щодо патріотичного виховання учнівської молоді; визначено основні риси формування оборонної свідомості з урахуванням особливостей та суперечностей індивідуального становлення особистості. Обґрунтовано основні принципи позакласної діяльності як невід’ємної частини виховної системи закладу освіти, яка організовується у вільний від навчання час і має на меті розвиток ключових компетентностей старшокласників, необхідних для підготовки молоді до свідомого громадянства та захисту держави. Визначено основні напрями військово-патріотичного виховання дітей та молоді: фізкультурно-спортивну діяльність, технічну творчість; активне залучення до різноманітних справ військово-патріотичного спрямування; обов’язкове вивчення предмета «Захист України» у профільній школі. Розкрито роль позаурочної діяльності, що передбачає участь старшокласників у військово-патріотичних гуртках, спортивних секціях, шкільних тимчасових об’єднаннях та інших формах педагогічної взаємодії за активної участі вчителів, керівників гуртків чи об’єднань, а також тренерів Наведено приклади методів, форм, засобів, які успішно поєднують теоретичну підготовку й практичну діяльність школярів і мають виховний потенціал щодо фізичної чи психологічної підготовки старшокласників до військової служби та захисту України Проаналізовано нормативно-правову базу з питань національно-патріотичного виховання, зокрема Закон України «Про основні засади державної політики у сфері утвердження української національної та громадянської ідентичності»