ОСВІТНЬО-РОЗВИВАЛЬНЕ СЕРЕДОВИЩЕ ПОЧАТКОВОЇ ШКОЛИ В УМОВАХ КОМП’ЮТЕРИЗАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ: Чикурова О. Я. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2022)
На сучасному етапі розвитку більшість форм навчання, не лише дистанційна, здійснюються у комп’ютерно орієнтованому освітньому середовищі, де мережа Інтернет є чи не найважливішим процесуальним забезпеченням. Сутністю розвитку комп’ютерно орієнтованого освітнього середовища як синтезуючої модифікації – видозміни сучасної класно-урочної системи є використання вчителем та учнем комп’ютерних технологій, чи то впродовж усього уроку чи його частини. У статті охарактеризовано дидактичний потенціал комп’ютерно орієнтованого освітнього середовища початкової школи в умовах реалізації концепції Нової української школи. Розкрито історичні особливості комп’ютеризації освітнього середовища школи першого ступеня. Проаналізовано особливості структур закритого й відкритого комп’ютерно орієнтованого освітнього середовища, та визначено, що фактором, який істотно впливає на зміну традиційно замкненого навчального середовища у відкритий інформаційний простір, є процес поступової декомпозиції освітнього середовища через залучення до освітнього процесу засобів ІКТ. У дослідженні подано особливості використання комп’ютерних навчальних матеріалів, які використовуються на уроках у початковій школі: онлайн-ресурсів (застосунків), комп’ютерних дидактичних ігор, електронних освітніх ігрових ресурсів, онлайн середовищ тестових завдань, програм забезпечення відеозвʹязку та чатів повідомлень. Вчителю початкової школи слід знати переваги та недоліки використання електронних підручників в освітньому процесі, щоб організувати роботу молодших школярів в умовах комп’ютерно орієнтованого освітнього середовища, враховуючи інтерактивність як одну з основних ознак і переваг порівняно з традиційним підручником для ланки початкової школи.