ОСОБЛИВОСТІ ЗАСТОСУВАННЯ ЗАСОБІВ ПЛАВАННЯ ТА ЛЕГКОЇ АТЛЕТИКИ ЗІ ЗДОБУВАЧАМИ ОСВІТИ ПІД ЧАС ЛІТНЬОГО ТАБІРНОГО ЗБОРУ: Базилевич Н. О., Горбенко М. І., Поліщук В. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто організаційно-методичні особливості застосування засобів легкої атлетики і плавання зі здобувачами освіти в процесі літнього табірного збору. Визначені мета, оздоровчі та виховні задачі в процесі проведення різних форм організації занять фізичними вправами в закладах освіти. Передбачені очікувані результати навчання здобувачів освіти в процесі літнього табірного збору. Визначено, що здобувачі вищої освіти повинні оволодіти руховими уміннями і навичками в плаванні та базових видах легкої атлетики; здійснювати процес навчання відповідно до вимог Нової української школи та навчальної програми з фізичної культури з урахуванням індивідуальних особливостей учнів. Мета статті полягає у визначенні організаційно-методичних особливостей застосування засобів плавання і легкої атлетики в процесі літнього табірного збору зі здобувачами освіти. Удосконалено зміст програми «Літнього табірного збору», що відповідає головним завданням та спрямований на формування у здобувачів освіти знань та умінь знань щодо ефективного використання плавальних та легкоатлетичних вправ для зміцнення здоров’я учнів, удосконалення функціональних можливостей організму, набуття знань з предмету, виховання інтересу до занять даними видами спорту. Основним засобом діагностики результатів «Літнього табірного збору» була сумарна оцінка, яка включала всі види роботи: практичну – щодення робота на стадіоні та у природному водному середовищі; виконання залікового нормативу з плавання і легкої атлетики; участь у змаганнях з плавання і з легкої атлетики. Доведено, що регулярні заняття за програмою «Літнього табірного збору» протягом двох тижнів суттєво покращили не лише фізичну підготовленість здобувачів освіти, а також сприяли позитивній оцінці з техніки плавання й обраного виду легкої атлетики.