ДОСЛІДЖЕННЯ АКАДЕМІЧНОЇ МОБІЛЬНОСТІ В МЕДИЧНІЙ ОСВІТІ: ВИКЛИКИ, МОЖЛИВОСТІ ТА ГІБРИДНІ МОДЕЛІ ДЛЯ ГЛОБАЛЬНОГО НАВЧАННЯ: Шумило М. Ю., Шлімкевич І. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Академічна мобільність в медичній освіті надає значні переваги, забезпечуючи студентам глобальний досвід, доступ до різноманітних навчальних середовищ і можливості для розширення професійних контактів. Ці досвіди не лише покращують клінічні компетенції студентів, а й сприяють розвитку культурної компетентності та розширюють розуміння глобальних питань охорони здоров'я. У статті академічну мобільність поділено на два основні типи: фізичну мобільність, коли студенти виїжджають за кордон для участі в академічних або клінічних програмах, та віртуальну мобільність, яка використовує цифрові платформи для залучення студентів до глобальної освіти без необхідності фізичної подорожі. Обидва типи мобільності сприяють збагаченню медичної освіти, дозволяючи студентам отримувати практичний досвід в різних системах охорони здоров'я та медичних практиках по всьому світу. Хоча академічна мобільність надає численні переваги, вона також має свої виклики, такі як мовні бар'єри, фінансові обмеження та питання визнання кваліфікацій. Крім того, зростаюча залежність від віртуальної мобільності через такі перешкоди, як пандемія COVID-19, підкреслює еволюцію глобальної освіти. Програми, як Erasmus+, Fulbright та ініціативи глобального здоров’я, відіграють важливу роль у сприянні студентським обмінам, зокрема у відповідь на глобальні кризи, забезпечуючи безперервність освіти та сприяючи міжнародним співпраці. Стаття також досліджує важливість комбінованого підходу, який поєднує фізичну та віртуальну мобільність для створення гнучких, стійких і доступних навчальних можливостей для медичних студентів. Майбутні дослідження мають важливе значення для подолання існуючих бар’єрів та оптимізації інтеграції віртуальної мобільності в традиційні програми. Дослідження повинні зосередитися на довгостроковому впливі мобільності на професійний розвиток, працевлаштування та кар'єрне зростання. Сфокусувавшись на цих напрямках, програми академічної мобільності зможуть краще підготувати майбутніх медичних фахівців до роботи в різних системах охорони здоров’я та вирішення глобальних проблем здоров’я.