КОНЦЕПЦІЯ ПІДГОТОВКИ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ ТРУДОВОГО НАВЧАННЯ ТА ТЕХНОЛОГІЙ ДО РОЗВИТКУ ПРОФЕСІЙНОЇ КАР’ЄРИ: Олефіренко Т. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сучасний світ стрімко змінюється під впливом цифрових технологій, глобалізації та інклюзивних освітніх тенденцій. Ці трансформації висувають нові вимоги до професійних компетентностей учителів, зокрема тих, хто спеціалізується на трудовому навчанні та технологіях. У зв’язку з цим постає потреба у розробці цілісної концепції підготовки майбутніх учителів трудового навчання та технологій до розвитку професійної кар’єри, яка б відповідала викликам сучасності. Концепція, як початковий документ, визначає узгоджену систему поглядів на підготовку педагогів, забезпечуючи цілісне розуміння процесів професійного становлення. Вона базується на принципах, що слугують орієнтирами для створення стратегії педагогічної діяльності, та враховує нормативно-правову базу. Стаття присвячена розробці авторської Концепції підготовки майбутніх учителів трудового навчання та технологій до розвитку професійної кар’єри в умовах сучасних освітніх трансформацій. Розглянуто передумови створення Концепції, що зумовлені глобалізаційними процесами, цифровізацією та реформуванням освіти в Україні. Визначено основні цілі, завдання, зміст, організаційні форми та заходи реалізації Концепції, спрямовані на формування компетентності з розвитку професійної кар’єри. Особливу увагу приділено інтеграції теоретичних знань і практичних умінь, розвитку цифрових, лідерських та управлінських навичок, а також підготовці до кар’єрного консультування учнів. Очікувані результати включають створення освітнього простору для підготовки конкурентоспроможних педагогів, здатних до професійного саморозвитку та сприяння кар’єрному самовизначенню учнів. Концепція відповідає вимогам Нової української школи та сучасного ринку праці. Сучасні виклики, такі як становлення демократичного суспільства, розвиток економіки та ринку праці, потребують від учителів трудового навчання та технологій не лише фахових знань, а й умінь адаптуватися до змін, управляти власною кар’єрою та сприяти кар’єрному самовизначенню учнів. Запропонована Концепція підготовки майбутніх учителів трудового навчання та технологій до розвитку професійної кар’єри є цілісною системою, що поєднує теоретичну підготовку, практичний досвід і сучасні технології.