ПЕДАГОГІЧНА ПСИХОЛОГІЯ У ПРОФЕСІЙНІЙ ПІДГОТОВЦІ ПСИХОЛОГА: СУЧАСНІ ОРІЄНТИРИ: Олійник І. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У контексті модернізації освіти та зростання ролі психологічного супроводу в освітньому середовищі актуалізується питання якісної професійної підготовки фахівців у галузі психології. Сучасний психолог має бути не лише консультантом, а й посередником між здобувачем, педагогом та освітньою системою загалом. У цьому зв’язку дисципліна «Педагогічна психологія» посідає важливе місце в освітньо-професійній підготовці психолога, оскільки має на меті сформувати базові знання про закономірності навчання й виховання, особливості психічного розвитку в умовах освітнього середовища, а також практичні навички взаємодії з учасниками освітнього процесу. У статті проаналізовано сучасні орієнтири викладання педагогічної психології, окреслено її змістовно-ціннісний потенціал для формування професійної ідентичності психолога. Визначено ключові функції цієї дисципліни в підготовці майбутніх фахівців. Показано, що сучасні орієнтири підготовки фахівців психологічного профілю потребують інтеграції знань про закономірності навчання, виховання та розвитку особистості в освітньому середовищі. Визначено базові та універсальні принципи роботи психолога в освіті: гуманність, екологічність; демократичність; конструктивність; відкритість; зрозумілість і прийнятність для працівників освіти методів, що застосовуються психологом; конфіденційність. Описано практичний досвід використання інноваційних технологій у процесі вивчення навчальної дисципліни «Педагогічна психологія», що дозволяє не лише урізноманітнити освітній процес, а й значно підвищити рівень залученості студентів, сприяє розвитку критичного мислення та рефлексивних навичок, глибшому осмисленню психологічних процесів, що відбуваються в освітньому середовищі. Результати аналізу дозволяють стверджувати, що педагогічна психологія не лише поглиблює фахову підготовку, а й сприяє розвитку ціннісних орієнтирів і практичної готовності психолога до діяльності в освітньому просторі, що відповідає вимогам сучасного суспільства.