ТРАНСФОРМАЦІЯ ГУМАНІСТИЧНИХ ІДЕЙ У НОРМАТИВНОМУ ПОЛІ ВІТЧИЗНЯНОЇ ОСВІТИ: Горішна О. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто трансформацію гуманістичних принципів та ціннісних орієнтирів у нормативному полі вітчизняної освіти. Актуальність досліджуваної проблеми зумовлена інтенсивним розвитком освіти у контексті інтеграції до європейського простору задля посилення людиноцентричних аспектів у нормативних актах. Мета статті полягає у тому, щоб проаналізувати гуманістичні тенденції розвитку освіти у базових вітчизняних нормативно-правових актах та окреслити основні напрямки подальшого їх вдосконалення. Наголошено на потребі розкриття змістових аспектів окремих документів, спрямованих на дослідження траєкторії майбутнього вектора розвитку державної освітньої політики на гуманістичних засадах. На основі аналізу наукових джерел та нормативної бази освіти продемонстровано поступове зміщення акценту із ідеологічних радянських підходів до поглиблення гуманістичних концептів освітнього простору та становлення особистісно орієнтованої освіти. Підкреслено, що базові засади цих змін закріплені в Конституції України, що дало можливість створення національного освітнього законодавства. Наголошено на пріоритетності гуманізації освіти в основних документах незалежної України. Зокрема виокремлено нові вектори розвитку освіти, які задекларовані в нормативному полі. Переваги гуманістичного контексту у вітчизняних нормативних документах розкриті у таблиці, яка демонструє порівняння двох Законів «Про освіту» (1991 р. і 2017 р.). Попри соціальні зміни, викликані військовою агресією, дослідження нормативно-правової бази продовжується. Науковці на основі прогнозів виокремлюють нові гуманістичні тенденції розвитку освіти, що зумовлює потребу оновлення та нормативного регулювання таких проблем, як: освіта дорослих, безоплатний досвід до освіти учасникам бойових дій; розробка нормативних засад щодо використання штучного інтелекту в освітньому процесі; правове забезпечення збереження особистих даних учасників освітнього процесу; розвитку системи психологічної допомоги. Подальшого розвитку потребують дослідження, пов’язані із приведенням правових норм освіти до європейських стандартів.