ІНТЕГРАЦІЯ ТУРИЗМОЗНАВЧИХ КОНЦЕПЦІЙ ТА ПСИХОЛОГІЧНИХ ЗАСАД У НАУКОВО-МЕТОДИЧНОМУ ЗАБЕЗПЕЧЕННІ АКТИВНОГО ВІДПОЧИНКУ: Онопрієнко В. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сучасний розвиток туристично-рекреаційної сфери характеризується підвищенням інтересу до активних форм відпочинку, що поєднують оздоровчі, пізнавальні та розважальні елементи. Активний туризм, як особлива форма рекреаційної діяльності, вимагає комплексного науково-методичного забезпечення, що враховує не лише просторово-територіальні та організаційно-економічні аспекти, але й психологічні особливості людської взаємодії. У статті досліджено теоретико-методологічні та прикладні аспекти інтеграції туризмознавчих концепцій і психологічних засад у контексті науково-методичного забезпечення активного відпочинку. Проаналізовано вплив психологічних чинників на ефективність організації рекреаційної діяльності та розвиток сучасного активного туризму. Розкрито взаємозв'язок туризмознавчих підходів і психологічних аспектів міжособистісної взаємодії в процесі організації активного відпочинку. Обґрунтовано необхідність розробки комплексного науково-методичного підходу, що поєднує туризмознавчі концепції та психологічні принципи для підвищення ефективності рекреаційних програм. Запропоновано модель науково-методичного забезпечення активного відпочинку на основі інтеграції туризмознавчих та психологічних знань, яка враховує специфіку різних видів туризму та психологічні особливості цільових груп споживачів. Дослідження демонструє, що врахування психологічних аспектів взаємодії при організації активного відпочинку сприяє не лише підвищенню його ефективності, але й формуванню сталого розвитку туристично-рекреаційної сфери. Концептуальна модель науково-методичного забезпечення активного відпочинку, розроблена на основі інтеграції туризмознавчих та психологічних підходів, включає теоретико-методологічний, діагностичний, змістовий, організаційний та оціночний компоненти.