ТРЕНІНГ ЯК СПОСІБ РЕАЛІЗАЦІЇ ТЕОРІЇ ВІЙСЬКОВОГО ЛІДЕРСТВА: Рощенков Т. О., Гібало О. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
З початком запеклої збройної боротьби проти широкомасштабної збройної агресії російської федерації в Україні у лютому 2024 року розпочалося мобілізаційне розгортання Збройних Сил України. Виникла нагальна потреба в командирах-лідерах, які вміють згуртовувати людей, просто та доступно пояснювати порядок виконання бойових завдань, а також обізнані у способах та прийомах мотивації особового складу та користуються повагою та авторитетом серед підлеглих. З огляду на це, стає актуальним розроблення та імплементація в освітній процес військових навчальних закладів оновлених освітніх програм, спрямованих на формування нового стилю військового лідерства, доброчесності, підвищення рівня практичної підготовки та готовності до професійної діяльності. У статті окреслено методику розвитку лідерської компетентності через практичні заняття (тренінги), а також охарактеризовано фактори, що впливають на формування військового лідерства майбутніх офіцерів та сержантів через практичні заняття (тренінги), під час яких формуються вміння використовувати набуті знання з військового лідерства в умовах невизначеності, що часто виникає у бойових умовах та різноманітних ситуаціях (зокрема і конфліктних) під час побудови взаємовідносин з підлеглими. Однією з найголовніших принципів військового лідерства вказано спроможність офіцера або сержанта правильно оцінювати обставини та приймати адекватні рішення для вчинення конкретних дій. Великою відповідальністю для військових керівників будь-якого рівня є необхідність приймати рішення щодо застосування зброї, тобто брати на себе відповідальність за наслідки її застосування, а також нести відповідальність за життя підлеглих під час прийняття рішень на застосування підрозділів в бою. Ця величезна відповідальність вимагає твердого та рішучого характеру, міцної психологічної стійкості, високого рівня інтелекту та вміння діяти в кризових ситуаціях.