АКТИВНІ МЕТОДИ НАВЧАННЯ В ОСВІТНЬОМУ КОНТИНУУМІ КУРСАНТІВ ФАКУЛЬТЕТУ ЛОГІСТИКИ НАЦІОНАЛЬНОЇ АКАДЕМІЇ НАЦІОНАЛЬНОЇ ГВАРДІЇ УКРАЇНИ: Боженко В. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті проаналізовано активні методи навчання як важливий елемент підготовки здобувачів вищої освіти факультету логістики Національної академії Національної гвардії України. Особлива увага приділяється імітаційним ігровим і неігровим засобам, які сприяють інтеграції теоретичних знань і практичних навичок, розвитку критичного мислення, ухвалення управлінських рішень у складних умовах та адаптації до динамічних професійних викликів. У цьому дослідженні актуалізується проблема недостатнього використання активних методів навчання у сучасній системі підготовки офіцерів, що зумовлює потребу в модернізації навчальних програм. Проаналізовано сучасні тенденції впровадження імітаційних засобів у вищій освіті, зокрема у військових закладах, ураховуючи специфіку завдань, які стоять перед офіцерами, які працюють у напрямі логістичного забезпечення. Застосування цих методів сприяє формуванню компетентностей, необхідних для виконання завдань із забезпечення матеріально-технічних, інформаційних і транспортних потреб Національної гвардії України. Виявлено переваги активного навчання, зокрема його здатність сприяти кращому засвоєнню матеріалу, підвищенню мотивації курсантів до навчання та підготовки до реальних ситуацій у професійній діяльності. У статті представлені рекомендації щодо вдосконалення навчальних програм факультету логістики з урахуванням впровадження активних методів навчання, таких як імітаційні ігри, навчальні кейси, моделювання ситуацій та аналіз нестандартних завдань. Відзначено, що систематичне використання активних методів сприяє ефективній підготовці курсантів, забезпечуючи їхню готовність до виконання завдань за призначенням у динамічних умовах військової служби. Результати дослідження мають практичне значення для підвищення якості вищої військової освіти та формування конкурентоздатних фахівців.