ЕМОЦІЙНЕ СПРИЙНЯТТЯ СВІТУ ДІТЬМИ ДОШКІЛЬНОГО ВІКУ: СУЧАСНА МЕТОДОЛОГІЯ: Демидова Ю. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті висвітлюється актуальна проблема сучасної методології емоційного сприйняття світу дітьми дошкільного віку. Встановлено, що методологія є основою дослідження, оскільки допомагає виявити об’єктивні закономірності виховання дітей дошкільного віку та врахування їх у процесі емоційного сприйняття світу дитиною через встановлення взаємозв’язків та взаємозалежностей між різними явищами і процесами. Доведено, що методологія одночасно є вченням і системою принципів побудови теоретичної і практичної діяльності, що відображає педагогічну дійсність та її відображення у педагогічній науці. Методологічну основу дослідження емоційного сприйняття світу дітьми дошкільного віку становлять: загальнофілософські закони пізнання світу, онтології буття, осмислення себе і життя; загальнонаукові положення про емоції як особистий феномен, емоційний розвиток дитини, емоційний інтелект, ідеї гуманістичної психології, гуманістичної педагогіки, ідеї про гуманізацію виховного середовища, закономірностей розвитку особистості раннього віку. Розкрито системний (вивчення закономірностей феномену емоційного сприйняття світу у дітей дошкільного віку у всіх його проявах, зв’язках та взаємозалежностях), аксіологічний (визначає моральні цінності як основу емоційного сприйняття світу та реагування на реальність), інтегративний (ґрунтується на ефективному об’єднанні різних частин чи галузей в одне ціле задля результату), особистісно орієнтований (спрямований на створення умов для саморозвитку, самовираження та самореалізації дитини, на розвиток емоційної сфери, здатності пізнавати світ, рефлексії, творчості та відповідної поведінки) та компетентнісний (передбачає активне залучення дітей дошкільного віку до розв'язання реальних життєвих ситуацій, що сприяють розвитку особистості дитини через емоційне сприйняття світу) наукові підходи. Підтверджено,що застосування зазначених методологічних підходів надає можливість представити емоційне осягнення світу дітьми дошкільного віку як систему науково обґрунтованих ідей, положень, педагогічних дій виховання у закладі дошкільної освіти.