ПРОПЕДЕВТИКА ВИВЧЕННЯ МНОГОКУТНИКІВ ТА ЇХ ВЛАСТИВОСТЕЙ У ПОЧАТКОВОМУ КУРСІ МАТЕМАТИКИ: Стасів Н. І., Війчук Т. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті проаналізовано психолого-педагогічні умови формування геометричних уявлень молодших школярів під час розв’язування задач, пов’язаних з поняттям многокутника та його властивостей. Звернуто увагу на цілеспрямоване формування і розвиток просторової уяви учнів шляхом використання продуманої системи задач і вправ, що визначає сучасну методику навчання математики. Така система задач може бути направлена на розв’язання конкретних цілей навчання. Вони можуть використовуватись для введення нового поняття, для його закріплення у пам’яті та формуванні, для самостійного встановлення математичного факту, для глибокого засвоєння теоретичного матеріалу та для набуття учнями певних навичок; для контролю знань та самоконтролю, для розвитку інтересу до навчання, для розвитку мислення. Наголошено на особливій ролі у розвитку просторових уявлень займають задачі, пов’язані з поняттям многокутника. Основним методом на етапі закріплення знань та вмінь може бути самостійна робота, а в окремих випадках можна поєднувати ігровий метод із самостійною роботою. Значну роль відіграє використання ігрового методу, що поєднується з евристичною бесідою. Встановлено, що розв’язування таких задач дозволяє вчити порівнювати, аналізувати та синтезувати, узагальнювати, конкретизувати, висувати найпростіші гіпотези на основі обчислень та побудов. Виокремлено умови забезпечення ефективного процесу ознайомлення учнів з геометричними фігурами та відповідними поняттями. Розв’язування задач на знаходження периметра та площі квадрата і прямокутника дозволить вчити порівнювати, аналізувати та синтезувати, узагальнювати, конкретизувати, висувати найпростіші гіпотези на основі обчислень та побудов. Встановлено, що поєднання в одній задачі обчислень, побудов, аналізу сприятиме розвиткові математичної культури, просторових уявлень та інтелектуальних умінь учнів. У ході дослідження зроблено висновки щодо ефективної пропедевтики вивчення молодшими школярами поняття про многокутники та їх властивості, розвитку їх абстрактного мислення та активізації освітньої діяльності.