ФОРМУВАННЯ ТРАНСВЕРСАЛЬНИХ НАВИЧОК ПРИ ВИВЧЕННІ ІНОЗЕМНОЇ МОВИ: ДОШКІЛЬНИЙ ТА ШКІЛЬНИЙ РІВЕНЬ: Федорова О. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Глобалізаційні тенденції сучасної епохи формують принципово нові критерії для учасників освітнього процесу, передусім стосовно конкурентоспроможності отриманих компетенцій у трудовій сфері. Стаття присвячена комплексному дослідженню потенціалу мовно-літературної предметної галузі щодо формування трансверсальних навичок (soft skills) у здобувачів дошкільного та шкільного рівнів освіти в умовах глобалізаційних викликів сучасної епохи. Автором статті розкрито сутність понять «м'які навички» та «трансверсальні компетенції» в освітньому контексті, проаналізовано еволюцію наукових поглядів на формування soft skills, обґрунтовано необхідність системного розвитку цих компетенцій засобами іноземної мови. Особливу увагу приділено вивченню можливостей курсу іноземної мови для розвитку навчальних навичок (критичне мислення, креативність, самонавчання), навичок грамотності (медіаграмотність, цифрова грамотність), соціальних навичок (командна робота, комунікативність, емоційний інтелект) та особистісних компетенцій (гнучкість, тайм-менеджмент, ініціативність). Дослідницею визначено практичні напрямки формування soft skills на дошкільному етапі (ігрові методи з елементами проблемних ситуацій, інтерактивні групові форми роботи, сторітелінг, драматизація) і в школі (проблемно-пошуковий метод, проектна діяльність, дискусії, кейс-метод, цифрові технології). Значну увагу автором статті приділено обґрунтуванню форм та методів формування трансверсальних навичок, серед яких виділено критичне читання текстів, creative writing, digital storytelling, технологію портфоліо, колаборативне онлайн-навчання. Дослідження доводить ефективність впровадження комплексного підходу до розвитку soft skills, спрямованого на формування конкурентоспроможних компетенцій учнів у контексті сучасного ринку праці. Розроблені методики можуть бути впроваджені в освітній процес на всіх рівнях мовної освіти.