Управління класом та мотивація як ключові фактори у викладанні англійської мови: КОБИЛЯНСЬКА І. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Стаття присвячена темі управління класом та мотивації як ключовим факторам у викладанні англійської мови. Вміння організувати клас так само важливо, як і розуміння правил мови та її вивчення. Без базових навичок управління класом будь-який урок може швидко перетворитися на хаос. Інтерактивні методи навчання – це фактичний спосіб роботи вчителя в класі, групі чи в будь-якому навчальному закладі. Різноманітні види діяльності дозволяють вчителю враховувати індивідуальні інтереси, потреби студентів та стилі навчання. Це, ймовірно, сприятиме залученню та зменшує ймовірність виникнення таких проблем, як нудьга та розчарування, що призводять до поганої поведінки студентів. Працюючи в групі, студенти покращують комунікативні навички, що проявляються в командному дусі та лідерські характеристики певних індивідуальностей. Управління класом досягне успіху, коли воно набуде мовної мотивації, яка є найефективнішою зброєю у взаємодії кожної людини у світі. Формування мотивації є головним завданням у викладанні іноземних мов студентам чи учням. Наш мозок може бути мотивований, якщо ми перебуваємо у відповідному емоційному стані. Наші емоції значною мірою впливають на навчання. Страх і стрес є демотиваторами, а покарання та публічна догана негативно впливають на академічну мотивацію студентів. Викладачі повинні надати учням інструменти для контролю своїх емоцій. Теорія атрибуції стверджує, що коли трапляється невдача чи успіх, студенти аналізують ситуацію, щоб визначити її передбачувані причини. Cтудентам потрібні реальні докази того, що зусилля окупляться, що встановлення вищої мети не призведе до невдачі, що вони можуть вдосконалюватися, що здібності можна розвивати, і викладачі повинні допомогти їм в цьому. Якість стосунків між викладачами та студентами також впливає на процес навчання. Мотивація студентів можлива лише тоді, коли ми розуміємо їх і, справді, піклуємося про них як про індивідуальностей. Види оцінювання, які викладачі використовують також впливають на атрибуцію, а отже, і на мотивацію. Викладач не може ставити студентам оцінки і очікувати, що це мотивуватиме їх. Однак ми можемо підсказати їм, що правильно, а що неправильно, і дати їм стратегії для виправлення (оцінювання), що дозволить їм покращити свої знання.