Теоретичні засади підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва до проєктної діяльності у закладах позашкільної освіти Китайської Народної Республіки: СЛАБКО В. М., ЯОЦЮАНЬ Цзінь (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Теоретико-концептуальне дослідження присвячено аналізу провідних засад проєктного навчання (Project-Based Learning, PBL) як у процесі підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва для закладів позашкільної освіти Китайської Народної Республіки, так і як мету щодо опанування ними компетентності впровадження проєктної діяльності. Зважаючи на сучасні дослідження, насамперед китайських, учених, у статті проаналізовано адаптивність проєктного навчання до конструктивістської та дослідницько-орієнтованої педагогіки з акцентом на особистісно орієнтовані, колаборативні та креативні освітні стратегії. Визначено основні педагогічні умови ефективного впровадження PBL через інтегровані навчальні програми, підготовку викладачів і використання інформаційних і цифровоих технологій. У статті схарактеризована термінологічна відповідність між західними освітніми поняттями й українським педагогічним дискурсом з метою забезпечення концептуального доступу для українських дослідників і методистів. Шляхом узагальнення сучасної наукової літератури методом синтезу визначено фахові компетентності, які розвиває проєктне навчання і проєктна діяльність у майбутніх учителів музичного мистецтва, зокрема критичне мислення, комунікаційні навички, рефлексивну практику та інформаційно-цифрову грамотність. Особливу увагу приділено особливостям системи позашкільної освіти в культурному й інституційному контексті Китаю, де колективне навчання, дисципліна й діяльність, пов’язана з музичним виконанням, суттєво впливають на розробку педагогічних стратегій. Ці чинники враховуються під час адаптації моделей PBL до освітніх систем інших країн. Стаття розкриває зміст концептуальних основ, умов реалізації та очікуваних компетентнісних результатів підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва до проєктної діяльності у закладах позашкільної освіти КНР. Окрім того, у статті запропоновано цілісну теоретичну концепцію, яка сприяє вдосконаленню підготовки вчителів музичного мистецтва завдяки застосуванню оригінальних, завданнєво-орієнтованих стратегій навчання та слугує підґрунтям для подальших емпіричних і прикладних досліджень у галузі музично-педагогічної освіти на міжнародному рівні.