Роль штучного інтелекту у навчанні іноземних мов: ГАВРИЛЕНКО К. М., ПРИХОДЬКО Д. С. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Інтеграція штучного інтелекту в освіту, зокрема у вивчення іноземних мов, означає перехід до цифрової дидактики й поєднання традиційних методів з новими технологіями, які сприяють покращенню персоналізованого навчання та автономії студентів, дозволяючи АІ виступати в ролі індивідуального помічника, адаптуючи контент, темп та вправи до особистих потреб, рівня володіння мовою та інтересів кожного студента. Інструменти АІ, такі як чат-боти та інтелектуальні системи навчання, пропонують діалоги, практичну індивідуальну підтримку, допомагаючи студентам подолати слабкі місця та підвищити їх впевненість. У статті підкреслюється, що АІ значно покращує викладання іноземних мов, забезпечуючи зворотний зв'язок, підвищує залученість студентів через гейміфікацію та використання автентичних мультимедійних матеріалів, миттєвий зворотний зв'язок. Крім того, АІ автоматизує такі завдання, як вибір контенту, зворотний зв'язок та оцінювання, звільняючи викладачів від трудомісткого оцінювання та потенційно зменшуючи суб’єктивність та помилки, пов’язані з людським оцінюванням, що може допомогти вирішити такі проблеми, як висока вартість мовного навчання та нестачу викладацьких кадрів. Інструменти АІ підтримують розвиток мовленнєвих навичок, надаючи оцінювальний зворотний зв’язок з письма, сприяє розвитку усного мовлення в реальному часі за допомогою розпізнавання голосу та інтерактивну практику говоріння через чат-боти та віртуальних помічників. Вони також допомагають у вивченні лексики, визначаючи невідомі слова та надаючи контекстуальні пояснення. В роботі досліджується еволюція ролі викладача від традиційного ментора до помічника і наставника, зосереджуючись на допомозі у використанні студентами інструментів АІ та забезпеченні емоційного компоненту, глибшого аналізу та всебічної підтримки, яких наразі не вистачає АІ, таким чином формуючи нову освітню тріаду: викладач-АІ-студент. Також наголошується, що доступ до автентичних мультимедійних матеріалів та реального контенту має першорядне значення для ознайомлення студентів зі реальним використанням мовних компонентів та створення динамічного навчального середовища, яке імітує реальні сценарії спілкування, тим самим покращуючи навички спілкування та культурну компетентність.