ФОРМУВАННЯ ТЕХНОЛОГІЧНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ У СТАРШОКЛАСНИКІВ ЧЕРЕЗ ВИВЧЕННЯ СУЧАСНИХ ВИРОБНИЧИХ ТЕХНОЛОГІЙ: Хоменко С. М., Трегуб О. Д. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглядаються актуальні питання формування технологічних компетентностей у старшокласників через вивчення сучасних виробничих технологій. В умовах швидких змін у технологічному середовищі та необхідності адаптації освітніх програм до вимог ринку праці, важливо виявити ефективні методи і підходи, які сприятимуть розвитку необхідних навичок у молоді. Основна мета дослідження полягає в аналізі можливостей інтеграції теорії і практики в навчальному процесі, що дозволяє учням не лише засвоювати знання, але й реалізовувати їх у реальних ситуаціях. Стаття акцентує увагу на важливості використання інноваційних технологій в освітньому процесі, таких як віртуальна та доповнена реальність, які можуть значно підвищити рівень залученості учнів і стимулювати їх до активного навчання. Зокрема, досліджено їхній вплив на формування практичних навичок та здатності учнів до вирішення складних завдань. Крім того, досліджено переваги міждисциплінарного підходу, який передбачає поєднання знань з різних предметів для більш ефективного вирішення практичних завдань. Це підходить для розвитку критичного мислення, креативності та командної роботи, оскільки учні вчаться працювати разом над спільними проектами. Окрім того, стаття обговорює перспективи досліджень у галузі удосконалення навчальних програм із акцентом на гнучкість і адаптацію до змінюваних вимог ринку праці. Важливо, щоб освітні програми забезпечували учням можливості для вибору навчальних курсів, які відповідають їхнім інтересам і кар'єрним цілям. Це покращить підготовку молоді до реальних викликів, які вони можуть зустріти у професійному житті. Дослідження також підкреслює важливість запровадження нових моделей оцінювання, які враховують не лише технічні знання, але й м’які навички, що є критично важливими у сучасному світі. В цілому, стаття робить висновок, що інтеграція теорії та практики, а також впровадження адаптивних освітніх стратегій сприятимуть формуванню технологічних компетентностей учнів. Це, в свою чергу, забезпечить успішну адаптацію молоді до змін у сучасному технологічному середовищі і підготує її до ефективної участі у професійному житті.