АДМІНІСТРАТИВНО-ПРАВОВЕ ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ СИСТЕМИ ПІДВИЩЕННЯ КВАЛІФІКАЦІЇ ПОСАДОВИХ ОСІБ МІСЦЕВОГО САМОВРЯДУВАННЯ В УМОВАХ ДЕЦЕНТРАЛІЗАЦІЇ: Москаль Д. Д. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Стаття присвячена комплексному дослідженню адміністративно-правового забезпечення системи підвищення кваліфікації посадових осіб місцевого самоврядування в Україні в умовах децентралізації. У контексті реалізації реформи децентралізації, яка суттєво розширила повноваження територіальних громад і підвищила вимоги до професійної компетентності працівників органів місцевого самоврядування, проблема ефективного правового регулювання їхнього професійного розвитку набуває особливої актуальності. Обґрунтовано, що саме належне адміністративно-правове забезпечення є головною передумовою формування професійного та спроможного кадрового корпусу органів місцевого самоврядування, здатного ефективно реалізовувати надані повноваження та надавати якісні публічні послуги населенню. Проаналізовано теоретико-правові засади підвищення кваліфікації у сфері публічного управління, розкрито концептуальні підходи до розуміння неперервного професійного навчання як інструменту розвитку людського капіталу в системі місцевого самоврядування. Значну увагу приділено дослідженню чинного нормативно-правового регулювання професійного розвитку посадових осіб органів місцевого самоврядування, зокрема аналізу положень Закону України «Про службу в органах місцевого самоврядування» (2001), нового Закону 2023 року, Закону України «Про державну службу», Закону України «Про освіту», а також підзаконних актів Кабінету Міністрів України та нормативних документів Національного агентства України з питань державної служби. Окреслено інституційну архітектоніку системи підвищення кваліфікації, визначено її ключові суб’єкти і проаналізовано їхні повноваження і взаємодію. Здійснено оцінювання проблем правозастосування, фінансового забезпечення та організації освітнього процесу, зокрема виявлено розбіжність між наявною нормативною базою і практикою, недостатній рівень мотивації та низьку адресність освітніх програм. Сформульовано пропозиції щодо удосконалення адміністративно-правового регулювання й організаційно-інституційного забезпечення підвищення кваліфікації кадрів місцевого самоврядування, що спрямовані на підвищення ефективності, неперервності й практичної спрямованості системи професійного розвитку в умовах децентралізації.