ОРГАНІЗАЦІЙНО-ПЕДАГОГІЧНІ УМОВИ ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНО-КОМУНІКАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ З ПОРУШЕННЯМИ СЛУХУ : Куліш Б. Ю. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Статтю присвячено розв’язанню наукової проблеми формування інформаційно-комунікаційної компетентності (далі ІК-компетентності) учнів старших класів з порушеннями слуху. Визначено організаційно-педагогічні умови формування ІК-компетентності старшокласників з порушеннями слуху. З’ясовано, що формування ІК-компетентності цієї категорії учнів залежить від освітнього середовища, в якому формується ця компетентність і конкретних умов, під впливом яких відбувається освітній процес. Обґрунтовано організаційно-педагогічні умови, які, на нашу думку, сприяють оптимізації освітнього процесу учнів старших класів з порушеннями слуху і спрямовані на координацію, регулювання та забезпечення контролю за процесом формування їх ІК-компетентності. Доведено, що формування ІК-компетентності учнів старших класів з порушеннями слуху залежить від низки організаційно-педагогічних умов організації освітнього інформаційно-цифрового середовища закладу загальної середньої освіти, зокрема, сформованості мотиваційної сфери учнів до використання інформаційно-комунікаційних технологій (далі – ІКТ), рівня ІК-компетентності вчителя, відповідного навчально-методичного забезпечення, добору спеціальних засобів ІКТ, форм і методів навчання старшокласників з порушеннями слуху, матеріально-технічного оснащення освітнього процесу сучасними засобами ІКТ. Реалізація запропонованих організаційно-педагогічних умов формування ІК-компетентності учнів старших класів з порушеннями слуху сприятиме адаптуванню освітнього процесу до потреб учнів з порушеннями слуху, розвитку інноваційної спрямованості їх навчання, створенню емоційно позитивної атмосфери в колективі, налаштуванню на творче використання нововведень, а також формуванню таких важливих якостей особистості, як наполегливість, цілеспрямованість, творча активність, самостійність, відповідальність і критичне мислення.