ГОТОВНІСТЬ ДО ПРОФЕСІЙНОЇ ІНШОМОВНОЇ КОМУНІКАЦІЇ ФАХІВЦІВ МОРСЬКОЇ ГАЛУЗІ: СТРУКТУРНО-КОМПОНЕНТНИЙ АНАЛІЗ: Камінська С. В., Діденко М. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті здійснено ґрунтовний теоретичний аналіз та системне осмислення поняття "готовність" у контексті професійної іншомовної комунікації фахівців морської галузі. На основі аналізу сучасних тенденцій у професійній підготовці обґрунтовано доцільність цілеспрямованого та безперервного формування готовності в системі навчальної роботи. Особлива увага приділяється специфіці морської професії, що вимагає не просто володіння мовою, а швидкої та точної комунікації в екстремальних умовах, що безпосередньо впливає на безпеку навігації та виконання функціональних обов'язків. Визначено та детально охарактеризовано ключові компоненти, що формують структуру готовності: мотиваційний, який відображає прагнення та усвідомлення важливості іншомовного спілкування; когнітивний, що охоплює необхідні теоретичні знання та професійну термінологію; комунікативний, який включає практичні вміння та навички ефективного спілкування, а також рефлексивний компонент, що забезпечує здатність до самоаналізу та коригування власної комунікативної поведінки. Досліджено взаємозв'язок цих компонентів та їхнє інтегративне значення для успішної професійної діяльності в морській галузі, особливо в умовах сучасних викликів, таких як змішаний формат навчання та підвищені вимоги до взаємодії в багатонаціональних екіпажах. У сучасних умовах глобалізації та посилення міжнародної взаємодії професійна іншомовна комунікація набуває ключового значення для фахівців усіх галузей, але для морського транспорту вона є особливо критичною. Ефективне спілкування іноземною мовою є не просто навичкою, а інтегративною характеристикою професійної діяльності, що забезпечує координацію, безпеку та успішне виконання завдань в багатонаціональних екіпажах та під час взаємодії з міжнародними службами. Морська галузь є однією з найбільш глобалізованих сфер професійної діяльності, де іншомовна комунікація виступає не просто бажаною, а критично важливою умовою для ефективного виконання функціональних обов’язків, починаючи від ведення радіопереговорів і закінчуючи повсякденним спілкуванням на борту судна. Поняття "готовність" до професійної діяльності, зокрема до іншомовної комунікації, є центральним у педагогічній та психологічній науці. Воно визначається як комплексний стан, що охоплює не лише знання та вміння, а й психологічну налаштованість та особистісні якості, необхідні для успішного виконання професійних функцій. Формування такої готовності для фахівців морської галузі доцільно здійснювати в системі як аудиторної, так і позанавчальної роботи, що зумовлено специфікою цілей та завдань підготовки, особливим характером об’єкта професійної діяльності, а також змістом і формами освітнього процесу, який має відповідати сучасним викликам. Метою даної статті є теоретичне обґрунтування, аналіз та моделювання структурних компонентів готовності фахівців морської галузі до професійної іншомовної комунікації з урахуванням специфіки майбутньої професійної діяльності та динаміки змін у світовій морській галузі.