ФОРМУВАННЯ ІНФОРМАЦІЙНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ СТАРШОКЛАСНИКІВ ЗАСОБАМИ МОБІЛЬНИХ ДОДАТКІВ ТА ОСВІТНІХ ПЛАТФОРМ НА УРОКАХ ТЕХНОЛОГІЙ: Великдан Ю. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто особливості використання мобільних додатків і освітніх платформ у процесі формування інформаційної компетентності учнів старшої школи на уроках технологій. Показано, що сучасні цифрові інструменти відкривають широкі можливості для організації навчального процесу, підвищення його інтерактивності та забезпечення індивідуалізації освітньої діяльності. Використання мобільних додатків сприяє не лише доступу до інформаційних ресурсів, а й формуванню в учнів навичок критичного мислення, самоорганізації, аналітичної діяльності та ефективної співпраці. Проаналізовано можливості популярних освітніх платформ, зокрема Google Classroom, Moodle та Microsoft Teams, які забезпечують структуровану організацію навчання, дозволяють учням працювати індивідуально та в групах, здійснювати проєктну діяльність і отримувати миттєвий зворотний зв’язок. Особливу увагу приділено таким інструментам, як Padlet, Trello та Canva, що дозволяють організовувати спільну роботу, створювати візуальні матеріали й ефективно представляти навчальні проєкти. Доведено, що їх використання стимулює розвиток навичок комунікації, візуалізації інформації, креативності й планування. У статті підкреслюється значення спеціалізованих мобільних додатків для реалізації змісту окремих модулів предмета «Технології». Продемонстровано, що інтеграція цифрових інструментів дозволяє учням більш ефективно опрацьовувати інформацію, створювати індивідуальні або групові інформаційні продукти, а також розвивати навички, необхідні для подальшого професійного становлення. Окремо наголошено, що використання мобільних додатків і платформ у навчанні технологій забезпечує учням доступ до великої кількості інформаційних ресурсів, формує здатність орієнтуватися в інформаційному просторі та застосовувати здобуті знання в практичній діяльності. Це відповідає сучасним вимогам Нової української школи, яка орієнтована на формування ключових компетентностей та підготовку учнів до життя в умовах цифрового суспільства. Таким чином, результати дослідження доводять, що мобільні додатки та освітні платформи є ефективним інструментом формування інформаційної компетентності учнів старшої школи. Вони дозволяють поєднати навчання з реальними технологіями, зробити освітній процес більш динамічним і практико-орієнтованим, сприяють розвитку самостійності, критичного мислення та творчого підходу до вирішення завдань. Упровадження таких інструментів у навчальну практику значно розширює можливості вчителя та підвищує мотивацію учнів до навчання.