МЕТОДИКА ПІДВИЩЕННЯ РІВНЯ РУХОВОЇ АКТИВНОСТІ УЧНІВ СТАРШИХ КЛАСІВ ЗАСОБАМИ АКТИВНОГО ТУРИЗМУ В РАМКАХ ФІЗИЧНОЇ РЕКРЕАЦІЇ: Бутенко Г. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сучасне суспільство характеризується інтенсивним розвитком інформаційно-комунікаційних технологій, що формують нові моделі соціалізації й організації дозвілля підлітків. Зростання часу, проведеного у віртуальному середовищі, зумовлює зниження рівня їхньої рухової активності, що набуває глобального характеру та негативно позначається на фізичному й психоемоційному здоров’ї школярів. В умовах України ця проблема ускладнюється соціально-економічними викликами та воєнними загрозами, які підсилюють стресове навантаження молоді. У зв’язку з цим особливої актуальності набуває пошук інноваційних педагогічних рішень, серед яких активний туризм розглядається як ефективна форма фізичної рекреації. Він поєднує фізичний розвиток, психоемоційне відновлення та соціальну інтеграцію, а також виконує освітні й виховні функції. Запропонована навчально-методична програма активного туризму для старшокласників ґрунтується на принципах системності, безпеки, інтегрованості та індивідуалізації. Програма передбачає три етапи: підготовчий (формування мотивації, базові навички), основний (систематичне нарощування рухової активності, інтегровані заняття, походи), підсумковий (багатоденний похід, підбиття результатів). Її особливістю є поєднання рекреаційних і навчальних завдань, інтеграція міжпредметних знань, використання природного середовища як ресурсу розвитку та впровадження сучасних методів моніторингу (фітнес-трекери, щоденники активності, анкети). Очікуваними результатами є підвищення витривалості, сили, координації, розвиток соціальних навичок, зниження рівня стресу та формування стійкої мотивації до здорового способу життя. Таким чином, активний туризм постає як перспективний напрям підвищення рухової активності та гармонійного розвитку старшокласників у сучасних умовах.