ВИКОРИСТАННЯ У ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ МАГІСТРІВ СТОМАТОЛОГІЇ МОДЕЛЮВАННЯ МІЦНОСТІ КІСТКОВОГО КОМПЛЕКСУ ЗА ДОПОМОГОЮ КРИТЕРІЮ ТЕНЗОРА ДІЕЛЕКТРИЧНОЇ ПРОНИКНОСТІ: Рудяк Ю. А., Багрій-Заяць О. А., Паласюк Б. М., Горкуненко А. Б., Майхрук З. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2024)
Однією з основних макрофізичних характеристик діелектриків є діелектрична проникність. Стаття присвячена моделюванню міцності кісткового комплексу у стоматології за допомогою розробленого авторами фізико-механічного критерію тензора діелектричної проникності. Оскільки даний критерій граничного стану базується у своїй основі на теоретичних підходах Максвела-Неймана, які записані для діелектриків, таке моделювання можна застосовувати і у ширших класах задач механіки, які будуть мати практичне значення для стоматології. Це і міцність нарощених тканин, це і міцність зубів, як природних, так і штучних, як монолітних, так і при наявності геометричних або технологічних концентратів напружень. навантаженнями при жуванні та впливом різних за хімічним вмістом середовищ. Тому моделювання міцності граничних станів при розв’язанні таких задач, особливо якщо критерій враховує не лише механічні, але і фізичні чинники, може надати результати, які будуть ефективно використані у процесі підготовки магістрів стоматології на засадах STEM-підоду, а також у практичній стоматології.