ДЕЯКІ АСПЕКТИ ОРГАНІЗАЦІЇ МУЗИЧНОЇ ОСВІТИ УЧНІВ У ПОЗАШКІЛЬНИХ ЗАКЛАДАХ КИТАЙСЬКОЇ НАРОДНОЇ РЕСПУБЛІКИ: Яоцюань Цзінь (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті конкретизовано місце і роль організаційних форм музичної освіти в китайських позашкільних закладах та на цій основі складено методичні орієнтири для педагогів, орієнтованих на активізацію музично-проєктної діяльності школярів; систематизовано різновиди музично-педагогічних програм (проєктів), що вводяться в закладах позашкільної освіти в КНР. Система музичної освіти дітей і молоді в позашкільних закладах КНР є однією з потужних у зарубіжній освіті: процес навчання учнівської молоді мистецтва співу та музичної гри інтегрує не лише класну роботу в школах, а й позакласну та позашкільну роботу. Адже метою музичної освіти дітей і молоді є створення естетичної основи для розвитку особистості, виховання в учнів духовних якостей та чутливості до позитивного впливу музики. До основних тенденцій щодо розвитку сучасної музичної освіти в Китаї слід віднести поширення позашкільних організаційних форм хорового співу учнів як масового соціокультурного явища, їх урізноманітнення, уведення багатоголосних хорів; спрямованість системи додаткової музичної освіти на максимальне охоплення дітей різних типів поселення (додаткова освіта сільських учнів; впровадження дистанційних технологій позашкільної освіти різних цільових груп дітей і молоді; відкриття пересувних мобільних центрів тощо); змістове наповнення освітніх програм з опорою як на традиційні національні підходи, так і на музично-педагогічні інновації. Наголошено на важливому аспекті існування в КНР специфічної системи фінансування програм підтримки творчо обдарованих дітей із малозабезпечених сімей. Наявність таких цільових програм надають стартові можливості для набуття якісної музичної освіти учнів у перспективі. Вся відповідальність за вдосконалення освітньої діяльності музичного спрямування в позашкільних закладах КНР покладається на компетентних педагогів, які здійснюють керівництво позакласною роботою.