ПРОЄКТНА ДІЯЛЬНІСТЬ ЯК ЗАСІБ ІНТЕНСИФІКАЦІЇ ОСВІТНЬОГО ПРОЦЕСУ МАЙБУТНІХ УЧИТЕЛІВ МУЗИЧНОГО МИСТЕЦТВА В ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: Бордюк О. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2021)
Парадигма сучасної вищої мистецької освіти в Україні перебуває на етапі активної трансформації, що зумовлено необхідністю підготовки конкурентоспроможних фахівців, здатних до гнучкого реагування на виклики соціокультурного середовища, що спричинено інтеграцією в європейський освітній простір. У статті проаналізовано потенціал проєктної діяльності як ефективного інструменту інтенсифікації професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва, які у сучасних умовах мають вміти працювати не лише в загальноосвітніх чи музичних школах, а й у закладах позашкільної освіти. Розглянуто специфіку закладів позашкільної освіти як унікального середовища для реалізації творчих проєктів. Обґрунтовано роль проєктної діяльності як засобу інтенсифікації професійної підготовки майбутніх учителів музичного мистецтва в контексті їхньої майбутньої професійної діяльності в закладах позашкільної освіти. Доведено, що метод проєктів сприяє інтеграції теоретичних знань і практичних навичок, активізує пізнавальну самостійність здобувачів освіти, розвиває їхні організаторські та комунікативні здібності. Вказано, що проєктна діяльність є одним із найдієвіших механізмів інтенсифікації освітнього процесу, тобто підвищення якості освіти без збільшення часових витрат, в умовах обмеженого аудиторного часу. Визначено основні типи творчих проєктів, реалізація яких забезпечує формування фахових компетентностей майбутніх педагогів-музикантів. Проєктна діяльність у підготовці майбутніх учителів музичного мистецтва допомагає поєднати виконавську, музично-теоретичну, педагогічну й організаційно-управлінську складові. Проєкт орієнтований на створення унікального продукту (концерту, фестивалю, методичної розробки, музичної вистави тощо), що має практичну значущість. Зазначено, що впровадження проєктних технологій забезпечує синергію формування hard skills і soft skills. Майбутні вчителі музичного мистецтва здобувають досвід, що дає змогу відігравати роль поліфункціонального фахівця, здатного не лише навчати, а й управляти, організовувати, просувати та фінансувати власні мистецькі ініціативи.