РОЛЬ ТА МІСЦЕ РУКОПАШНОГО БОЮ У ФІЗИЧНОМУ ВИХОВАННІ МАЙБУТНІХ ФАХІВЦІВ СИЛ СПЕЦІАЛЬНИХ ОПЕРАЦІЙ ЗБРОЙНИХ СИЛ УКРАЇНИ: Хлібович І. В. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті з’ясовано роль та місце рукопашного бою у фізичному вихованні майбутніх фахівців Сил спеціальних операцій (ССО) Збройних Сил (ЗС) України. Для цього використано теоретичні методи дослідження, а саме: теоретичний аналіз та узагальнення наукової і методичної літератури, даних мережі Інтернет; документальний метод. З’ясовано, що рукопашний бій у ЗС України є одним із розділів фізичної підготовки, який суттєво впливає на рівень загальної підготовленості майбутніх фахівців. Зазначено, що навички ведення рукопашного бою надають військовослужбовцям можливість швидко, але при цьому ефективно виконувати поставлені завдання, зважаючи на свої фізичні особливості. Вказано, що важливого значення набуває антиципація, яка базується на вірогідному прогнозуванні та упередженні дій противника. Не менш суттєвою є емоційна стійкість бійців, яка має забезпечувати орієнтування військовослужбовців у просторі та часі, а також забезпечувати оптимальне підвищення їхніх психічних та функціональних можливостей. Визначальним є те, що підготовка військовослужбовців із РБ почала здійснюватися з урахуванням їхньої військово-професійної діяльності, ступеня вірогідності безпосереднього контакту з противником при виконанні службових обов’язків у бойових умовах. З огляду на аналіз особливостей бойової діяльності визначається мета, завдання та зміст навчання РБ для військовослужбовців різних родів військ. Доведено, що рукопашний бій, виступаючи ефективним засобом підготовки військовослужбовців ССО ЗС України до дій у ближньому бою, є також ефективним засобом розвитку та вдосконалення їхньої фізичної і психологічної підготовленості, формування різноманітних рухових навичок, виховання сміливості, рішучості, впевненості у своїх силах. Виокремлено альтернативні шляхи вирішення проблеми щодо труднощів формування необхідних фізичних навичок у військовослужбовців.