ВПЛИВ РОЗВИТКУ ІННОВАЦИЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ НА НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС: Коломійцева А. О., Марищук О. Ю. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті акцентовано на важливості використання інноваційних педагогічних технологій у процесі підготовки майбутніх вчителів та розглянуто можливості їх застосування в навчальному процесі педагогічних вищих навчальних закладів. Вирішення однієї з ключових стратегічних проблем сучасної модернізації вищої освіти України полягає у забезпеченні якості підготовки фахівців на рівні міжнародних стандартів, що можливе тільки за умови перегляду педагогічних методів та інтеграції інноваційних технологій у навчальний процес. У статті зазначено, що основою інноваційних освітніх процесів є інноваційна діяльність, яка полягає в оновленні педагогічного процесу та впровадженні нових елементів у традиційну систему. Це призводить до постійного оптимізування навчально-виховного процесу та розвитку нових та вдосконалення існуючих педагогічних технологій різних рівнів і спрямованості. Основні принципи відбору інноваційних технологій включають такі аспекти: перспективність, демократичність, гуманістичність, інтегративність, реалістичність, цілісність, керованість, економічність, актуальність. Щоб оцінити інновації, необхідно враховувати три основні критерії: актуальність, корисність та реалістичність. Актуальність інновацій передбачає потребу та можливість вирішення певної проблеми саме зараз. Проблему визначає відмінність між реальним та бажаним станом, між об’єктивними проблемами та можливостями їх вирішення, а також між бажаними результатами та способами досягнення цього. Розглянуто актуальні та інноваційні педагогічні технології для підготовки майбутніх вчителів. А саме: технологія критичного мислення, що навчає відкрито спілкуватись, самостійно здобувати знання та робити обґрунтовані рішення; технологія дослідницького навчання, яка спрямована на формування активної, творчої особистості; інтегральна педагогічна технологія, яка забезпечує оптимальні умови для саморозвитку та реалізації; технологія розвивального навчання, що стимулює особисте розвиток та активне мислення; технологія формування творчої особистості, яка вчить самостійно керувати активністю та генерувати оригінальні ідеї; технологія особистісно-орієнтованого навчання, яка сприяє розвитку мислення та можливості здійснювати свій власний вибір