ВИЗНАЧЕННЯ ПРЕДМЕТНИХ КОМПЕТЕНТНОСТЕЙ З ТЕХНОЛОГІЙ НА ОСНОВІ ТИПОВИХ ЗАВДАНЬ ПЕРЕТВОРЮВАЛЬНОЇ ДІЯЛЬНОСТІ: Чернишов С. О. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті показана актуальність проблеми визначення предметних компетентностей з технологічної освітньої галузі на основі типових завдань перетворювальної діяльності; проаналізовано доробки науковців щодо дослідження предметних компетентностей в різних навчальних предметах та в трудовому навчанні; показана необхідність розкриття сутності предметних компетентностей з технологічної освітньої галузі на основі типових завдань перетворювальної діяльності учнів. Звернуто увагу на те, що Державний стандарт базової середньої освіти (2020) передбачає формування в учнів тільки ключових компетентностей, а предметні, зокрема проєктно-технологічна, закладені в навчальних програмах; показана особливість проєктно-технологічної компетентності, як універсального способу пізнання та перетворення реальності від ідеї до її реалізації в сучасному трудовому навчанні в основній школі, та проаналізовано її недоліки. Також показано, що використання проєктно-технологічної компетентності відволікає як вчителів, так і учнів від процесу формування технологічної компетентності. Звернуто увагу на те, що від початку дослідження проблеми компетентностей науковці трактували це поняття як специфічну здатність особистості, необхідну для ефективного виконання конкретних дій в певній предметній галузі, а саме – завдань. Розглянуто трактування понять “завдання” та “типове завдання”, показано, які уніфіковані завдання мають виконувати учні в процесі оволодіння перетворювальною діяльністю. Відповідно до них визначено не одну, а систему предметних компетентностей, які складають узагальнену технологічну компетентність в технологічній освітній галузі. Це групи компетентностей з організації процесу виготовлення виробів, із забезпечення процесу здійснення перетворювальної діяльності та із безпосереднього виготовлення виробів.