ВПРОВАДЖЕННЯ ДИДАКТИЧНИХ ТЕХНОЛОГІЙ У НАВЧАЛЬНИЙ ПРОЦЕС СУЧАСНОЇ ШКОЛИ: Чумак М. Є., Цоколенко О. А., Загородня Т. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
Першим кроком безпосереднього впровадження дидактичних технологій у практику є навчання вчителів роботі за алгоритмом дій, притаманних технологічному процесу. Для цього існують розроблені методичні рекомендації, що є алгоритмом дій учителя на кожному етапі технологічного процесу в складних ситуаціях, які викликають труднощі в учителя: послідовність його діагностичної процедури. Детально розглянуто структуру та поопераційні елементи діяльності вчителя при використанні технологій концентрованого навчання та рівневої диференціації. Встановлені основні вимоги до сучасного уроку за технологічного підходу до побудови навчального процесу. Досліджено послідовність діагностичної процедури вчителя у процесі використання технологій концентрованого навчання та рівневої диференціації з позиції діяльнісного підходу за умов використання технологій концентрованого навчання та рівневої диференціації. Запропоновано циклічний характер технологічного процесу навчання. Носієм фрагменту змісту освіти, який охоплює один дидактичний цикл, є навчальна тема чи розділ предмету. Специфіка дидактичної технології у тому, що в ній навчальний процес може будуватися так, щоб гарантувати досягнення поставлених цілей, а результати навчання з використанням цієї технології могли б відтворюватись. Основою послідовної орієнтації навчання при цьому є оперативний зворотний зв’язок, який пронизує весь навчальний процес. Реалізація дидактичної технології полягає у розробці та впровадженні плану навчання. План навчання є яскравим прикладом наукової організації праці та дидактичним засобом управління індивідуальною роботою учнів з підручником та додатковою літературою. У роботі за планом учитель називає індивідуально кожному учневі (чи групі учнів) параграф підручника (чи додаткову літературу) та пункти плану за якими матеріал необхідно опрацювати в залежності від результатів первинного (діагностичного) контролю. Зроблено висновок, що проблема впровадження дидактичних технологій у навчальний процес закладів загальної середньої освіти школи має два взаємопов’язаних аспекти: спеціальна підготовка вчителів до реалізації технологій навчання; реалізація дидактичних технологій вчителем безпосередньо у навчальному процесі.