НАУКОВО-ТЕХНІЧНА ПІДГОТОВКА У ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: Корець М. С. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті представлено основні положення щодо науково-технічної підготовки у закладах позашкільної освіти. Важливість науково-технічної підготовки визначається тим, що вона забезпечує професійну основу майбутніх фахівців, дає систематизовані ґрунтовні знання про виробничі технології і техніку як про один із найважливіших факторів оточення людини. Розглянуто наукові погляди вітчизняних і зарубіжних науковців на особливості ефективної організації науково-технічної підготовки у закладах позашкільної освіти і вказано ключові вектори досліджень щодо теоретичних і практичних основ позашкільної освіти. Варто відзначити, що науково-технічна підготовка здійснюється у різних закладах освіти, серед яких важлива роль належить закладам позашкільної освіти, гурткам та іншим творчим об’єднанням науково-технічної творчості. Розглядається структурно-функціональна модель науково-технічної підготовки у закладах позашкільної освіти, яка містить три складові, зокрема: змістову, процесуальну, управлінську. Зазначено, що сучасним аспектом у науково-технічній підготовці є робота гуртків науково-технічного напряму позашкільної освіти, де здійснюється опанування вихованцями, учнями, слухачами техніко-технологічних знань, вмінь і навичок, моделювання технічних об’єктів, проєктування окремих деталей, складання вузлів, механізмів та машин, а також їхньої взаємодії у цілісному спроєктованому об’єкті. Вказано, що технічна творчість учнів – це цілеспрямована технічна діяльність учнів, під час якої виготовляючи технічні об’єкти, учні розвивають технічно-творчі здібності, реалізуючи їх у суб’єктивній чи об’єктивній новизні. Проаналізовано зміст науково-технічної підготовки у закладах позашкільної освіти і виокремлено його складники, а саме: теорія технічної творчості; практикум з технічної творчості; проєктування та конструювання технічних об’єктів; комп’ютерне проєктування та моделювання; винахідництво та патентознавство.