РОЗВИТОК ТЕХНІЧНИХ ЗДІБНОСТЕЙ УЧНІВ У ЗАКЛАДАХ ПОЗАШКІЛЬНОЇ ОСВІТИ: Макаренко Л. Л., Слабко В. М. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
Розглянуто актуальну проблему розвитку технічних здібностей та інноваційного потенціалу дітей та молоді в умовах позашкільної освіти, основним завданням якої є . створення певних умов для того, щоб дитина з раннього віку активно розвивалася відповідно до її інтересів, бажань і наявного потенціалу, постійно прагнула дізнатися щось нове, вивчала навколишнє середовище, пробувала свої сили у винахідництві, творчій технічній діяльності. Зазначено, що система позашкільної роботи з дітьми проєктувалася і формувалася у практиці як система педагогічно організованої різноманітної діяльності дітей у вільний від навчання час. Вона реалізується в науково-практичних та творчих лабораторіях, гуртках, дослідницьких групах. Саме така форма роботи виступає рушійною силою залучення у процес створення матеріальних і духовних цінностей. Розвиток технічних здібностей учнів у закладах позашкільної освіти спрямований на формування особистісних якостей дитини, на її інтелектуальний розвиток, розширення світогляду, ерудиції, розвиток нестандартного – креативного мислення; здатність вирішувати поставлені перед ними завдання, творчий саморозвиток та самореалізацію особистості. В основу розвитку технічних здібностей покладено спільну проєктну діяльність молодіжних дослідницьких колективів з реалізації технічних та інженерних проєктів. Тому неоціненним є значення нових інноваційних програм, тем проєктів та досліджень, які можуть бути застосовані в практиці проєктно-дослідницької діяльності на сучасному етапі модернізації освіти для подальшого розвитку інноваційного потенціалу та технічних здібностей учнів та їхньої ефективної профорієнтації Доведено, що позашкільна освіта разом з освітньою діяльністю допомагає школярам здобути глибокі й міцні знання у сфері технічних наук, цінні практичні вміння і навички; виховує працьовитість, дисциплінованість, культуру праці, вміння працювати в колективі. Підкреслено, що найважливішими умовами розвитку активності учнів у технічній творчості є наявність захопленого та висококваліфікованого спеціаліста та матеріально-технічне забезпечення діяльності.