ФОРМУВАННЯ ЕРГОНОМІЧНОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ МАЙБУТНІХ ПЕДАГОГІВ ПРОФЕСІЙНОГО НАВЧАННЯ: Ткаченко Л. А., Ющенко А. П. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2023)
У статті розглянуто поняття ергономіки та окреслено його основні ознаки, які безпосередньо впливають на продуктивність кожної особистості. Визначено ключові положення концепції формування ергономічної компетентності майбутніх педагогів професійного навчання, які характеризуються багатоаспектністю, оскільки залежать від індивідуальних психологічних особливостей здобувачів освіти, їхніх цілей, світогляду тощо. Доведено, що формування цифрової компетентності передбачає уміння майбутніх педагогів професійного навчання використовувати, систематизувати, оцінювати, створювати, проєктувати та поширювати цифрові освітні ресурси, що, зі свого боку, надасть можливість ефективно організовувати освітній процес з урахуванням усіх вимог щодо всебічного розвитку особистості. Зазначено, що нині формування ергономічної компетентності відіграє важливу роль у професійному становленні майбутнього педагога, оскільки стрімкий розвиток науки і техніки зумовлює необхідність адаптації до різних умов праці, які можуть змінюватися залежно від сучасних реалій. З огляду на це, майбутні педагоги професійного навчання мають вміти швидко вирішувати проблемні ситуації, знаходити індивідуальний підхід до учнів, саме тому цифрові технології стають надійним інструментом управління освітнім процесом. Досліджено різновиди ергономічної системи, а також принципи розподілу функціональних обов’язків між співробітниками з метою підвищення рівня ефективності праці. Висвітлено основні ергономічні вимоги до проєктування робочого місця, які мають відповідати фізіологічним і психологічним потребам особистості. Вказано, що робоче місце – це простір, в якому розташовані засоби відображення інформації, органи управління і допоміжне обладнання для реалізації професійної діяльності педагога професійного навчання.