ВИКОРИСТАННЯ ІННОВАЦІЙНИХ ТЕХНОЛОГІЙ В ПРОЦЕСІ ПІДГОТОВКИ КУРСАНТІВ ВВНЗ В УМОВАХ РОЗОСЕРЕДЖЕННЯ: Аврамчук О. Є. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
Сьогодення вимагає високого рівня інженерних знань військового фахівця, що починається вже з перших років навчання у ВВНЗ. Для підвищення пізнавальної активності курсантів та рівня ефективності навчання фізики науково-педагогічні працівники використовують всі можливі способи і засоби – від традиційних до сучасних. Процес інтеграції фундаментальних знань і професійно орієнтованих дисциплін, який починається під час вивчення дисципліни «Фізика», в теперішніх умовах вдосконалюється відповідно до розвитку науки, техніки, інновацій в освітньому просторі. Все це використовується викладачами ВВНЗ в умовах розосередження для якісної підготовки курсантів як майбутніх військових фахівців, оскільки сьогодення вимагає від майбутнього військового фахівця мобільності та вміння швидко навчатися впродовж життя. Використання традиційних методик викладання фізики на різних видах занять (лекції, практичні та лабораторні заняття) та поєднання їх з використанням сучасних технологій дозволяє досягти мети навчання в умовах розосередження, що зумовлено військовим станом. Використання на лабораторних заняттях традиційного устаткування, поєднане з сучасними засобами: ноутбуком, проєктором, програми обробки даних типу Photomath, використання платформи MOODLE дозволяє швидко і якісно подавати матеріал, оптимізувати та прискорити процес зняття експериментальних даних та провести їх обробку у вигляді обчислень та побудови графіків, а також написанню висновків проведеного дослідження. В результаті цього значно покращується ефективність навчання курсантів, підвищується рівень зацікавленості матеріалом дисципліни та підвищення рівня успішності. Використання інтерактивних методів навчання курсантів в процесі виконання лабораторних робіт з фізики спрямоване на реалізацію компетентнісного підходу в навчанні фізики.