ФОРМУВАННЯ ЦИФРОВОЇ КОМПЕТЕНТНОСТІ ВИКЛАДАЧІВ ПРОФЕСІЙНОЇ ОСВІТИ ЯК УМОВА ЕФЕКТИВНОГО ГІБРИДНОГО НАВЧАННЯ: Грицишин Т. І. (НАУКОВІ ЗАПИСКИ, 2025)
У статті розглянуто проблему формування цифрової компетентності викладачів професійної освіти як ключової передумови ефективного впровадження гібридного навчання. Показано, що поєднання очних і дистанційних форматів вимагає від педагогів не лише впевненого володіння цифровими інструментами, а й здатності проєктувати, організовувати та оцінювати навчальний процес у цифровому середовищі з урахуванням потреб різних категорій здобувачів освіти. На основі аналізу сучасних наукових джерел, нормативних документів і концептуальних рамок цифрової компетентності окреслено структуру цифрової компетентності викладача професійної освіти, до якої віднесено технологічний, дидактико-методичний, комунікативний, рефлексивно-етичний та організаційно-управлінський компоненти. Запропоновано узагальнену модель зв’язку між рівнем розвиненості цих компонентів і результатами гібридного навчання, що включає навчальні досягнення, залученість здобувачів освіти, стабільність зворотного зв’язку, а також готовність викладача до інноваційної діяльності. Методологічну основу дослідження становлять аналіз і синтез наукових джерел, порівняльний аналіз українських і європейських підходів до опису цифрової компетентності, контент-аналіз освітньо-професійних програм і професійних стандартів, елементи системного та діяльнісного підходів. У результатах узагальнено висновки вітчизняних досліджень щодо цифрової компетентності педагогів професійної освіти та інтерпретовано їх крізь призму завдань гібридного навчання. Обґрунтовано, що найбільш проблемними є рефлексивно-етичний і організаційно-управлінський компоненти, які пов’язані з академічною доброчесністю, цифровою безпекою, використанням аналітики навчальних даних і плануванням змішаних курсів. Сформульовано пропозиції щодо інтеграції модулів із цифрової педагогіки в програми підвищення кваліфікації та післядипломної освіти викладачів професійної освіти. У висновках підкреслено, що цифрова компетентність викладача виступає системоутворювальним чинником гібридного навчання, а її цілеспрямоване формування має бути стратегічним пріоритетом закладів професійної освіти.